Thursday, June 17, 2010

berkata syeikh abdul kadir jailani.


Apabila kamu bertemu seseorang, maka lihatlah kelebihan yang ada padanya dan engkau katakan kepada dirimu ; Mudah-mudahan jadilah dia di sisi Allah s.w.t lebih baik daripadaku. semoga Allah s.w.t mengangkat darjatnya.

sekiranya dia lebih muda daripada kamu katakanlah ; dia belum lagi menderhakai Allah s.w.t tetapi aku telah banyak menderhakai Allah s.w.t. tidak diragukan lagi, dia lebih baik daripadaku.

sekiranya dia lebih tua daripada kamu katakanlah ; dia lebih dahulu menyembah dan berbakti kepada Allah s.w.t daripada aku.

sekiranya dia orang alim katakanlah ; dia telah diberi Allah s.w.t apa yang aku tidak dapat dan dia mengetahui apa yang aku tidak tahu.

sekiranya orang itu jahil katakanlah ; dia menderhaka kerana kejahilannya sedangkan aku menderhaka dalam keadaan aku mengetahui dan aku tidak tahu bagaimana kesudahanku dan kesudahannya.

sekiranya orang itu kafir katakanlah ; aku tidak tahu

Luqman Al-Hakim pernah ditanya oleh anaknya,
"Wahai ayahku, apakah perkara yang baik bagi manusia?"

Luqman Al-Hakim menjawab, "Beragama."

Anak : kalau dua?

Luqman : Beragama dan Berharta.

Anak : kalau tiga?

Luqman : Beragama, Berharta dan Malu.

Anak : kalau empat?

Luqman : Beragama, Berharta, Malu dan Baik hati.

Anak : kalau lima?

Luqman : Beragama, Berharta, Malu, Baik hati dan Dermawan.

Anak : kalau enam?

Luqman menjawab,
"Wahai anakku, jika pada diri seseorang itu terkumpul lima perkara tadi, maka dia adalah penegak kepada agama Allah s.w.t dan terhindar serta berjaya menumpaskan pengaruh syaitan."2 komen sahaja: